Eredeti neve: Old English Sheepdog, Bobtail


Eredete: Angol fajta. Mintegy 200 éve tenyésztették ki a régi típusú angol nyájőrző kutyák és az orosz agarak vagy az orosz juhászkutyák segítségével.Története


A bobtail először - és mindenekelőtt - munkakutya volt, önálló fajtaként, az 1850-es évekre tehető a megjelenése. Mivel a bobtailt a pásztorok, juhászok és hajtók tartották, őket jobbára a fajta munka-képessége érdekelte, fajta jellege nagymértékben eltért a ma ismert bobtailtól. Ez látható néhány korabeli festményen, melynek témája a bobtailhoz hasonló pásztorkutya kiválasztása. Vélemények szerint az orosz Ovcsarka visel a Bobtailhoz hasonló jegyeket, bár az, sokkal erősebb felépítésű. A hasonlóság a bearded collieval akkor is tagadhatatlan, ha az, sokkal könnyebb testű, mint a Bobtail. Azonban minkét fajtának van farka. A huszadik század elején több tenyésztő feljegyezte a farok nélküli kölykök születését, ez a bobtail külön típusát jelzi. Miss E.M. Flint (a híres Newcok Kennel tulajdonosa) által vezetett jegyzőkönyvbe több olyan kölyköt jegyeztek be, akik farok nélkül születtek. Tudjuk, hogy a farok kurtítást a 19. századtól hajtották végre. Henry Arthur  Tilleynek (Arthurként ismert), aki az egyik fajtateremtő, és a világhírű Shepton kennel tulajdonosa, két értelmezése volt ezzel kapcsolatban: „A legtöbb kutyának természetes ösztöne a nyulak, macskák vagy az útszélén kóborló baromfiak vadászata, ez túlélési lehetőség, ezért mindig számítaniuk kell a zsákmány meglepetésszerű és váratlan irány változtatására, de az elengedhetetlen visszavágó mozdulatok során komolyan hátrányos helyzetbe került volna, ha a farkat - oldalkormány - letépik. A kis állatok üldözése lenne az egyik legkevésbé kívánatos tulajdonsága azoknak a kutyáknak, melyeknek juhászoknak vagy marhapásztoroknak kell dolgozniuk." A második magyarázat, melyet Tilley adott az, hogy a farok nélküli kutyákat munkakutyának ismerte el a „Belföldi Bevételi Hivatal" és adómentesnek számítottak.Leírás


Az óangol juhászkutya szögletes, rövid, zömök felépítésű kutya. A fajta jellemzője, hogy a fara magasabb, mint a marja. Mellkasa széles és mély, a bordák szépen íveltek. Lágyéka igen erős, széles és kissé hajlott. A könyök a test közelében van, a lábak egyenesek, vastag csontúak, szépen kirajzolódó ízületekkel. A kerek, erős mancson hajlott lábujjak vannak. Nyaka hosszú és erős, kecsesen ívelt. Feje viszonylag szögletes, a stop határozott. Az arcorri része és a fülei lelógók, a fejhez simulnak. Szemei távol ülők.

A fajtára általában a teljes, erős ollószerű harapás jellemző, de a harapófogó-harapás is megengedett.


Szőrzete: A hosszú, dús szőrzetet erős szőrszálak alkotják. A szőrzetnek durva tapintásúnak és simának kell lennie. Az aljszőrzet vízálló. A test hátsó részén általában dúsabb a szőr, mint elöl. Az óangol juhászkutyánál a szürke vagy a kékesszürke bármely árnyalata megengedett, feltéve, hogy fehér rajzolattal párosul. Szemei sötétbarnák vagy kékek.


Marmagasság: kan 61 cm, szuka 56 cm

Testtömeg: 28-36 kgTulajdonságai


Csendes, nyugodt, megbízható, kedves, ugyanakkor határozott, bátor.

Az óangol juhászkutya értelmes, őszinte fajta, amely derűlátó egyszerűséggel tekint az életre. Készséges, engedelmes és szelíd, s igen figyelemre méltó alkalmazkodókészségről tehet tanúbizonyságot. A Bobtail kölykök nagyon intelligensek. Fiatalabb korban olykor kissé szilaj természetű, sőt ez később is előfordulhat. Kedves, gyengéd állat, nagyon szeret a gazdája és a családja társaságában lenni. Bár ha veszélyt érez, hangos ugatással jelez, összességében nem tekinthető igazán éber kutyának. Általában barátságos, békés természetű kutya. Jól kijön más háziállatokkal, a többi kutyával és a gyerekekkel is .A látogatókat barátságosan üdvözli.


Alkalmazása: Eredetileg pásztorkutya volt. Kiváló testőr, a gyerekek megbízható őre, játszópajtása.


Profil: mindenes munkakutya, kedvencIgényei és ápolása


Amíg a bobtail kölyök fiatal a legjobb naponta ápolni a bundáját. Napi néhány perc elegendő, amíg a kölyök hozzá nem szokik. Tanítsuk meg bobtail kölykünket mozdulatlanul állni vagy feküdni. A bobtail kölyök négy és nyolc hónapos kor között kezdi a fekete kölyök bundát felváltani a szürke fiatal bundával. Ha a bundát rendszeresen kikeféljük, akkor nem fog összegubancolódni, hanem a kefélés közben a kefével ki fog jönni, helyet adva a „junior bundának". Ez általában nagyon sűrű, sok puha aljszőrzettel, amely rendszeres törődést igényel. Ha sokáig nem fésüljük ki akkor végül egy tömör nemezes szőrzet lehet a vége, amely kibontása már csak ollóval lehetséges.

A harmadik és utolsó szőrzetváltás a tizenhat hónapos és két és fél éves kor között történik meg. A legrosszabb időszak a csomósodásra a húsz hónapos kor környéke, amely embert és kutyát egyaránt próbára tevő időszak lehet. Amikor a felnőtt szőrzet megjelenik akkor is rendszeres ápolást igényel, de korántsem hajlamos annyira a nemezesedésre, mint a „junior" szőrzet.


Óangol juhászkutya

(Bobtail)

Vezér Állatorvosi Rendelő

1148 Budapest, Vezér u 132.

Nyitólap

Kutyafajták